1 Miljoen woningen erbij? Plek genoeg!

WANDEL & HANDEL

Een paar honderd kilometers achter de rug. Op de fiets, zonder trapondersteuning. En verspreid over een flink aantal dagen. 

Nederland is een prachtig land om te fietsen. Fietsen is een prachtige manier om details van Nederland te zien. Per auto schiet je de echt mooie plekken voorbij, lopend kun je iedere zandkorrel tellen, dat beperkt je actieradius te veel. 

Mijn wielen brachten me van noord naar zuid en van oost naar west. Langs gehuchten, dorpen en steden. De kleinste halte: Sterksel in Brabant, de grootste Assen. En indachtig de aanpak van Rudolf Bak: de eigen waarneming is de beste, dus tijd voor een tussenstand.

  1. Lieve hemel, wat wordt er veel geklust. Zelfs in de bouwvak staat er voor elk rood stoplicht wel een klusbus, lopen in iedere straat bouwvakkers en en andere types in werkplunje af en aan en worden straten en fietspaden geblokkeerd door aanhangers met kozijnen en containers met puin. En die zijn niet komen voorrijden voor het verhelpen van een druppelende kraan. Heel populair is de volledige vernieuwing van een woning. Daarna populair: de aanbouw of uitbouw. Volgens het CBS telt de bouwnijverheid zo’n 620.000 banen en hebben we 270.000 straten. Gemiddeld zijn er dus minstens twee tot drie bouwvakkers per straat aan het werk. Dat zijn er ongetwijfeld meer want ik weet niet of het personeel uit Polen van het bouwbedrijf bij mij in Het Oude Dorp ook keurig in de statistieken is meegenomen. Al fietsend concludeer ik dat ook de zwarte economie de recessie achter zich heeft gelaten.
  2. Lieve hemel, wat zijn er veel nieuwbouwprojecten. En dan heb ik het nog niet over de talloze borden met naar meer smakende computerimpressies van de huizen die op het achterliggende stuk land zullen verrijzen. Hoe klein ook, ieder gehucht heeft zijn eigen nieuwbouwwijk die net is opgeleverd en waar de volgende kavels bouwrijp worden gemaakt. De meeste nieuwe wijken laten tegenwoordig aan de buitenkant gelukkig een grote variatie zien. Geen Coronation Streets meer. Maar achter de gevels gaat ongetwijfeld dezelfde indeling schuil. Met de onvermijdelijke Gers-deuren en in grijs-wit opgetrokken badkamers. De verschillende façades van tegenwoordige nieuwbouwhuizen genieten zo te zien de voorkeur van alle ontwikkelaars want je komt ze in heel het land tegen. 
  3. En lieve hemel, wat is er verder weinig te doen in die nieuwe woonkernen. Ja, je kunt er slapen en je auto parkeren, je kind uitlaten en je coronahond laten kakken, andere functies zijn er nauwelijks. Geen plek voor een buurtcafé of een coffeebar, hooguit een jeu de boules-baan die je eerste van de hondenstront moet bevrijden. En speelplekken, veel speelplekken. Iedere hoek heeft wel een wip of glijbaantje. Voor grotemensendingen moet je naar de stad. De koffiemachine thuis is voor de thuiswerker de enige afleiding.
  4. Lieve hemel, wat wordt er in dit land veel raaigras verbouwd. Dat zijn die percelen met kortgehouden banen van gras die tot aan de horizon zijn uitgerold. Neonkleurig groen, bijna lichtgevend. Je ogen gaan er spontaan van tranen. Je ziet geen enkel bloemetje of plantje, ooievaars zweven er eerbiedig omheen. Vooral in Drenthe schijnt schijnt de agrarische sector niet zonder die eindeloze groene vlaktes te kunnen.
  5. En dan heb je ook nog de maïsvelden. De hoge stengels geven nu nog wel wat variatie aan de einder, vooral als het veld omzoomd wordt door bomen. Ik ken mensen die een hekel hebben aan maïs want je kunt nu niet meer van je af kijken. Je fietst in een doolhof. Maar als het spul over een paar weken is geoogst, kijken we weer maanden tegen eindeloze, modderige vlaktes aan. En waar moet al dat raaigras en maïs naartoe? Veevoer dus.
  6. Want lieve hemel, wat zijn er veel stallen. Groot, groter en mega; hypermodern tot zwaar vervallen. Interneringskampen voor honderdduizenden koeien, varkens en kippen die je overigens door de toegepaste isolatie en luchtsystemen niet meer ziet en steeds minder ruikt. Waar zijn al die scharrelkippen en -varkens en vrije-inloop koeien? Rond Barneveld kom je een paar erven tegen met duizenden tokkende wezens. Maar er schijnt een nieuwe definitie te zijn van scharrelkip: als ze maar daglicht kunnen zien. Dat mag dus ook ook in een stal met dichte deuren.
  7. Lieve hemel, wat een ruimte heeft Nederland. Juist voor woningbouw. Als de veestapel wordt teruggebracht, kunnen megastallen worden gesloopt en vele hectaren raaigras- en maïsvelden bouwrijp gemaakt. Want die hebben niets met ‘natuur’ te maken. 1 Miljoen kavels voor leuke vrijstaande woningen? Het kan geen enkel probleem zijn.

Een gedachte over “1 Miljoen woningen erbij? Plek genoeg!

  1. goede waarnemingen Eric. ik deel je opvattingen, er is ruimte genoeg. export koeien, varkens, kippen of producten daarvan kost meer dan het opbrengt. , op nationaal niveau.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s