Een retailwonder in Turijn

Wandel & Handel

Kan het nog gekker in de retail? Jazeker. En let op de datum van 9 december, overmorgen dus. Waar staan we ook alweer?

We hebben de Black Friday-gekte en de Sinterklaas-drukte achter de rug en maken ons op voor de kerst. Het beeld: alleen als er koopjes te scoren zijn komt de consument vanachter de laptop vandaan om in een rij te staan voor iets dat wel een megadeal moet zijn. 

Op alle andere dagen zijn winkelstraten rustig tot leeg. Zeker de modewinkels want wie heeft er nu nog een kostuum, trouwpak of kerstjurkje nodig? De horeca is dichtgetimmerd. Alleen supermarkten maken overuren. Letterlijk, want AH gaat tientallen winkels in de kerstperiode tot middernacht open houden. In de UK zijn intussen warenhuis Debenham en modeketen Top Shop niet meer in staat hun schuldeisers te betalen.

Zodra de koopjesjagers de tassen met spullen in de gang hebben staan, hollen ze weer naar boven om de koopjesjacht op internet voort te zetten. Ik heb ergens gelezen dat online de afgelopen weken dertig tot veertig procent plust boven dezelfde periode van 2019.

Als we de focus op Italië richten, zal de situatie niet wezenlijk anders zijn. Ook hier komen de beelden van lege winkelstraten en gesloten musea bekend voor. 

Ondanks de twee razende stormen in de retailwereld die corona en online heten, opent komende woensdag een fonkelnieuw retailconcept in Turijn. De reïncarnatie van het warenhuis. 

De naam is Green Pea en dat staat voor een gebouw van vijf verdiepingen van 15.000 vierkante meter hout, staal en beton waarin ruim 60 winkels, een museum, drie restaurants, een zwembad, een spa en een club zijn ondergebracht. En dat alles onder het thema Duurzaamheid en verstandig leven.

Het winkelpand ligt niet geheel toevallig naast het complex van Eataly in Turijn. Green Pea is de gok die Oscar Farinetti neemt richting consumeren 2.0. De familie Farinetti is eigenaar van Eataly. 

De winkels in Green Pea zullen alles verkopen, van mode tot meubels, van speelgoed tot en met auto’s, grotemensenauto’s om precies te zijn. Maar alle spullen zijn duurzaam en ecologisch verantwoord geproduceerd. Je kunt er dus een auto kopen, maar dan wel een elektrische.

Het gebouw zelf is volledig energieneutraal en opgetrokken met materialen die recyclebaar zijn. Er zit veel hout in verwerkt, afkomstig van de bomen die gesneuveld zijn tijdens een zware storm van twee jaar geleden en opgedregd zijn uit rivierbeddingen in Piemonte. De vloeren wekken energie op door erop te lopen, al fietsend kun je je telefoon opladen.

‘Een kleine stap voor de mens, een grote stap voor duurzaamheid’, staat er bij de ingang te lezen. 

Zeker, Oscar Farinetti is ambitieus. Hij heeft ruim € 50 miljoen in dit project gestoken dat niet minder dan een nieuwe relatie tot stand moet brengen tussen de mens enerzijds, en energie, wonen, kleding, bewegen, transport en vrije tijd anderzijds.

Misschien het meest opmerkelijke: Green Pea doet niet aan online. Er is uiteraard wel een website maar er valt niets te bestellen. De klant moet zelf de winkel komen beleven. Bovendien heb je met onlineverkopen alleen maar veel ellende met bezorgen en retourneren en dat is volledig strijdig met de duurzaamheidsfilosofie die Oscar Farinetti met Green Pea gestalte heeft gegeven.

Dus liefhebbers van de betere winkel, er is in Turijn een sprankje hoop.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s