Waarom we moe worden van al die doorgesnoven inspraakprocedures

Het domein van Bram & Spekkie

Wandel & Handel

Pal aan de rand van het buitengebied van Het Oude Dorp ligt een strookje weiland. Het is niet groot, ik tel 20 passen breed en 50 passen lang. Een mooi stukje natuur. Uitzicht op bossen en akkers, als je er een huis op mocht zetten zou ik het doen.

Dit is het domein van Brammetje & Spekkie. Twee hangbuikzwijntjes die voor wandelaars een vast onderwerp van gesprek zijn waarbij de emoties hoog kunnen oplopen. Althans, dat leid ik af uit het plakkaat dat het baasje aan het hek heeft gehangen en waar ze de wind uit de zeilen van de critici probeert te nemen. Strekking: de dieren zijn gezond, worden goed verzorgd en de trog wordt nooit vergeten.

Toch blijven passanten – vaak hondenuitlaters die geen respect hebben voor de schoenen van anderen – het twee stumperds vinden. Je hoort ze murmelen dat ze reuma hebben en mompelen dat de kroppen sla en stronken kool door dierenliefhebbers over het hek zijn gegooid, niet door de baas. 

Sterker nog: Bram & Spekkie hebben een eigen Facebook-pagina waar ze regelmatig melden dat de politie en de dierenbescherming weer op inspectie zijn geweest. En hebben geconcludeerd dat ze in het aardse paradijs wonen. Het is weer typisch Nederland = Polderland. We kunnen blijkbaar niet voor waar aannemen wat op het plakkaat staat. Dus gaan we ons er weer eens lekker tegenaan bemoeien.

Een paar honderd meter verderop nog zo’n staaltje bemoeizucht. Daar staat ‘t Hooge Nest, het huis waarvan bewoner Roxane van Iperen de biografie heeft opgetekend. Gescheiden door een veldje kerstbomen ligt een grote kuil, omringd door bossages. Net als het beroemde pand hoort ook de kuil tot de gemeente Naarden, de aangrenzende straat is Huizen. Ik had me nooit gerealiseerd dat de gemeente Naarden zo’n groot grondgebied heeft want de bekende vesting ligt een flink eind richting Amsterdam.

De kuil grenst aan een kant aan de wijk Bikbergen, de overige drie kanten zijn gronden van het Goois Natuurreservaat. De Naarder Eng, Limitische Heide en Huizer Eng zijn fraaie natuurgebieden die met toegeknepen ogen een beetje aan Salland doen denken. 

In de kuil heeft ooit een landgoed gestaan. Het terrein is in handen gekomen van een projectontwikkelaar, Jerry Goossens, die de kuil wil gaan vullen.  Dat mag, er heeft al eens een woonhuis gestaan. Nu heeft de heer Goossens – wie kent deze man overigens? Hij schijnt in de buurt van Nijmegen te wonen en vooral huizen te bouwen in Italië. Maar op internet is niets van hem te vinden want ik neem aan dat hij niet de Jerry Goossens is die boeken en columns in het AD schrijft –  echter een eigentijdse invulling gegeven aan het begrip ‘landgoed’. Volgens hem is dat anno 2021 een torenflat van 14 verdiepingen. Wel van hout, meldt hij met gevoel voor de natuur waarin hij het gebouw wil laten verrijzen. 

De gemeente Huizen en de buurtbewoners zijn noch door Jerry noch door de gemeente Wijdemeren op de hoogte gebracht van de bouwplannen. 

Gelukkig is Nederland = Polderland dus er is uiteraard een actiegroep opgezet die al is geëvolueerd tot een stichting. Er is geld ingezameld voor de te verwachte proceskosten.  Ik heb de neiging om dit staaltje semi-professionele bemoeizucht te respecteren.

Maar dan, hemelsbreed een paar kilometer verderop. We staan aan het randje waar de gemeenten Huizen en Blaricum elkaar kussen. De toe- en afritten van de A1, Tergooi Ziekenhuis, dependance Blaricum, busstation. Op het punt waar de wegen vanuit beide dorpen samenkomen staat een appartementengebouw, Villa Tafelberg. Splinternieuw. Vorig jaar mei opgeleverd door Ter Steege Bouw. Sinds de oplevering staan de 28 zorgappartementen leeg. Bedoeld voor 70-plussers die er dolgraag hun dressoir willen inruimen. Helaas. 

Het probleem: de achterbuurman kan zo’n 50 meter verderop de fietsenstalling zien die bij het appartementengebouw behoort. De stalling – nou ja, je moet er gebukt in om je fiets eruit te halen en is van buiten keurig met hout afgewerkt – staat volgens hem op de verkeerde plek.

Wat waar is, is waar: de gemeente Blaricum heeft een stommiteit begaan met de inspraakprocedure. En daarom kon de rechter niet anders dan de bouwvergunning met terugwerkende kracht opschorten. Maar om in je eentje 28 kopers het woongenot te ontzeggen wat jij wel hebt, ik zou mijn geweten goed dronken moeten voeren om ermee te kunnen leven.

Overigens, ik zou als achterbuurman me meer zorgen maken over het verkeer van de N527 dat net niet over het stoepje van zijn voordeur raast.

Nog eentje dan: met de auto over de A1 een paar kilometer oostwaarts en we nemen de afslag Baarn/Soest. Na een paar minuten ben je bij Paleis Soestdijk. Het vroegere woonhuis van Koningin Juliana, nu het afbladderende bezit van de MeyerBergman Erfgoed Groep. 

Prachtige plannen heeft de ontwikkelaar met uiteraard een tsunami van protest vanuit Baarn. Jazeker, er moeten een aantal bomen worden neergehaald om plaats te maken voor woningen. De familie Bergman moet toch ergens de kosten van renovatie van het paleis mee kunnen dekken. 

Dat argument is aan de inwoners van Baarn niet besteed. Het bos dat het Paleis scheidt van de eerste villa’s binnen de gemeente is overigens een fikse wandeling groot, maar elke boom binnen de gemeentegrens telt. Blijkbaar hebben de inwoners van Vorstelijk Baarn liever dat het gebouw verkrot en de tuin verwildert.

Dat tientallen buurtbewoners bezwaar maken tegen een bouwplan dat afbreuk doet aan de omringende natuur en veel extra verkeer aantrekt: het is mooi dat er procedures zijn om dat aan te vechten. Dat één buurman het in gebruik nemen van een opgeleverd seniorencomplex kan frustreren: hebben we dan niet te maken met doorgesnoven inspraakprocedures?

Nederland = Polderland dus hier kan een rugstreeppad of vleermuis een complete gebiedsontwikkeling uit de rails duwen. Prima. Maar de inspraakprocedures zijn onderhand veranderd in een tankgracht waarachter voor- en tegenstanders zich ingraven en geen centimeter toegeven. In plaats van dat ze gehanteerd worden als regels om tot het uitwisselen van visies te komen en het gesprek in goede banen te leiden.

Nederland = Polderland geeft niet alleen rechten maar ook plichten. Bovenaan staat: Geven & Nemen. En niet: Nooit Geven, Alleen Maar Nemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s