Wie zijn de André en Monique van het vastgoed?

Handel & Wandel

André en Monique uit elkaar? Alweer? Gossie zeg.

In het vastgoed duurt alles langer en gaat het allemaal trager. Dus ook het afscheid nemen van ooit met veel bravoure gelanceerde ideeën neemt in de sector wat meer tijd in beslag dan in de showbizz.  

Neem het bouwen van nieuwe woningen. 1 Miljoen stuks moeten er tot 2030 bij. Da’s veul, heul veul. In het huidige tempo hebben we daar ongeveer 20 jaar voor nodig. 

Afgezien van de vraag of dit het juiste redmiddel is om de woningmarkt een beetje te normaliseren (ik zou denken dat het nú afschaffen van de hypotheekrente-aftrek kooplustigen veel sneller laat inzien wat voor belachelijke prijzen ze betalen), zijn er veel bijbelvaste politici en vastgoedmensen die denken dat 1 miljoen stuks haalbaar is. Over een paar dagen komen ze met een dik boekwerk waarin ze hun overtuiging kracht bij zetten.

Mooi.

Volgende vraag: waar?

Iedereen wil uiteraard vanuit zijn tuin op een bos uitkijken. Of vanaf het balkon 14 hoog over de skyline van de stad en het plein onder zich. Jammer is echter dat mensen die hun plekje al bemachtigd hebben ineens teugen een nieuwbouwwijk naast hun perceeltje of een woontoren naast de hunne zijn. Zoals veel gemeenten de gospel van de energieneutraliteit bezingen maar geen weiland met zonnepanelen of uitzicht op windturbines wensen, zo hebben veel bewoners de neiging hun favoriete plekje niet met anderen te willen delen.

Dus de strijd om de locatie is er een tussen de geloofsgenoten van enerzijds het invullen van rommelveldjes in de binnenstad – maar daar zouden we toch speelplekjes en parkjes van maken? – en anderzijds het bebouwde weiland of het gekapte bos. Zoals het klimaatprobleem inmiddels al gedecimeerd lijkt tot de vraag: brengen we de hele veestapel naar het slachthuis of laten we de boeren nog een beetje boeren mits ze hun grondoverschot aan de natuur overdragen?

Het liefst hebben huiseigenaren en huurders die tevreden zijn met hun onderkomen dat ze nieuwe huizen helemaal niet zien. Daar is wat op gevonden. We moeten immers creatieve oplossingen verzinnen. We bouwen dus over de sporen heen. Het liefst bij de stations overkluizen we de boel. 

Goed plan. Al die kiezels, bielzen en rails die nodig zijn om af en toe een geelblauw gevaarte van links naar rechts door het beeld te laten rijden, maakt een mens niet vrolijk. Maar als je er een appartementengebouw overheen zet, rijd je er onderdoor en zie je ze dus niet. Iedereen blij.

Architect Ben van Berkel en Carolien Gehrels van ingenieursbureau Arcadis maken gisterochtend in het FD – en trouwens ook al in 2018 – een rondedansje bij dit idee. Gevonden ruimte.

Het artikel verscheen uitgerekend op de dag dat een andere groep weldenkende mensen laat weten dat het niets gaat worden met dat overkluizen. Ik heb het over het College van B&W van Utrecht, het rijksvastgoedbedrijf, Pro Rail en NS die een verkennend onderzoek hebben laten uitvoeren over het bouwen over de bielzen bij Utrecht Centraal. 

Vergeet het maar, Ben en Carolien, te duur en te complex. 

Maar Ben en Carolien hebben het ook niet over de 16 sporen van Utrecht CS. Drie jaar geleden lanceerden ze al het idee de twee sporen tussen de stations Muiderpoort en Duivendrecht te overkappen met appartementen. Een stuk bescheidener maar sindsdien niets meer van gehoord. Amsterdam brengt liever een snelweg ondergronds om op het dak een park aan te leggen, ik vrees per vierkante meter het duurste park ter wereld.

Het boeiende van vastgoed is dat de doorlooptijden zo lang zijn dat je geen idee hebt hoe de wereld om zijn as draait op het moment van oplevering. Zouden Unibail Westfield begonnen zijn aan The Mall of the Netherlands met de kennis van nu? Moeten we Zuidasdok nog realiseren nu de Zuidas een woonstad in plaats van een juridisch district lijkt te worden?

Dus het mooie van het idee van overkluizing van sporen is dat er nog vele jaren gestudeerd kan worden en dat ieder besluit op het moment van oplevering in je gezicht ontploft.Dus nee, ik zie geen scheiding tussen Ben en Carolien. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s